Panda in Ouwenhand’s is misschien zwanger

Ouwehands Dierenpark meldt woensdag dat nog niet bekend is of reuzenpanda Wu Wen drachtig is. Het vrouwtje paarde in januari voor het eerst met het mannetje Xing Ya, maar het is op dit moment nog niet duidelijk of dat een succes was.

Bij reuzenpanda’s is het volgens Ouwehands Dierenpark extra ingewikkeld om vast te stellen of ze drachtig zijn of niet. De draagtijd ligt gemiddeld tussen de drie en vijf maanden. De maximale draagtijd is één jaar.

Hoewel nu nog niet te zeggen is of de paring afgelopen januari succesvol was, bereidt de dierentuin zich voor de zekerheid voor op een eventuele bevalling. Zo komt er een kraamkamer, wordt het verblijf aangepast en komen er camera’s.Ook houden ze haar gedrag in de gaten. De verzorgers krijgen hulp van experts in China, naar wie ze veel filmpjes van Wu Wens gedrag doorsturen.

Ouwehands Dierenpark mag volgens de leenafspraken met China in Nederland geboren panda’s vier jaar houden. Daarna moeten ze terug naar het Aziatische land, dat een fokprogramma heeft opgezet om de populatie gezond te houden.

De mogelijk zwangere panda Wu Wen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt vanwege het coronavirus voorlopig geen Chinese dierenartsen en pandadeskundigen op bezoek. Een reis die de Nederlandse pandaverzorgers binnenkort zouden maken naar het fok- en opvangcentrum in Chengdu in China is eveneens uitgesteld. De Rhenense dierentuin onderhoudt het contact met de Chinezen voorlopig via e-mail, app en filmpjes, aldus directeur Robin de Lange donderdag.

“De Chinezen kijken nu steeds mee met ons eigen team van ervaren dierenartsen en verzorgers. Dat er geen rechtstreeks contact mogelijk is, is lastig maar niet onoverkomelijk”, aldus De Lange. De dierentuindirecteur denkt dat op zijn vroegst in april of mei zal blijken of er een geboorte aanstaande is.

kijk hier voor meer informatie over Wu wen of het vast te stellen is dat ze zwanger is:

https://www.ouwehand.nl/nl/ontdekken/ouwehands-pandajournaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here